Monday, December 20, 2010

Gingerbread Cupcakes & Reindeer


Since I moved to Geneva, reindeer are all over in “my Christmas”. They are everywhere! And I love it!! Don’t get me wrong. It’s not that I never heard about reindeer until I moved to Switzerland! I knew about Rudolph when I went to school to USA. I even learnt the carol “ Rudolph the red-nose reindeer”.

And this is what I do not understand: In Spain, in addition to the “Three Wise Men”, we also have Santa Claus (Papa Noel for us). But somebody forgot about Rudolph, the reindeer, the elves and the magic sleigh!!

How can they forget about them!! How can nobody pay attention to cute Rudy?!

Coming back to reindeer. As I was saying I have them now everywhere. I have them in my tree, in my Xmas cookie boxes, cookie cutters, in my Xmas cards, in tablecloths, in napkins. …And I have little figures that I placed in my Nativity!! So having them in cupcakes felt the logic thing to do.

The recipe and inspiration is from Martha Stewart. I have modified the recipe reducing the amount of molasses in the cupcakes and sugar in the glaze. The result is just perfect!

I hope you like it!

Merry Christmas!!!!

Ingredients

Makes 20 cupcakes

2 teaspoons baking soda

2 1/2 cups all-purpose flour

2 teaspoons ground ginger

1 1/2 teaspoons ground cinnamon

1/2 teaspoon ground cloves

1/2 teaspoon ground nutmeg

1/2 teaspoon salt

2 teaspoons baking powder

½ cup (125 gr) unsalted butter, room temperature

2/3 cup packed dark-brown sugar

1/2 cup molasses ( Miel de caña en Mercadona)

2 large eggs, room temperature, lightly beaten

Directions

Heat oven to 350 degrees. Line 10 jumbo muffin tins with paper baking cups, and set aside. In a small saucepan, bring 1 cup water to a boil. In a bowl, combine boiling water and baking soda; set aside. In a large bowl, sift together flour, ground spices, salt, and baking powder; set aside.

In an electric mixer fitted with the paddle attachment, cream the butter until light. Beat in the brown sugar until fluffy, 1 to 2 minutes. Beat in the molasses, baking-soda mixture, and flour mixture. Beat in the eggs.

Fill the cupcake papers three-quarters full, making sure that the batter is divided evenly. Bake cupcakes until a toothpick inserted in the center of them comes out clean, about 30 minutes. Let cupcakes cool a few minutes, then transfer to a wire rack to cool completely before decorating.

Butter Glaze

Ingredients

Makes 1 1/2 cups

2 cups sifted confectioners' sugar

8 tablespoons (1 stick) unsalted butter

2 tablespoons plus 2 teaspoons milk

Directions

Place 1 1/4 cups confectioners' sugar in a medium bowl. In a small saucepan, melt 4 tablespoons butter over medium heat. Remove the pan from heat; immediately pour the melted butter into the bowl with the sugar. Add 4 teaspoons milk; whisk until mixture is smooth. Working quickly, dip the top of each cupcake into the glaze, and place cupcake right-side up on a wire rack.

16 comments:

Krishna said...

Pero que artista eres Maria! que pinton!!! la proxima vez que vengas por Londres traete un tupper con unos cuantos ;) Felices fiestas!!

Bea Roque said...

¿te has ido a Ginebra?... por el amor de Dios!!!.....A mi me encanta Rudolph.... es "cute".... tan cute como tus cupcakes!!

Un beso Mariola y Felices Fiestas

Bea

Mariola said...

Krishna!!!! Que alegria verte por aqui!! Me alegro que te gusten !! Te prometo que el proximo viaje a Londres me lo hago con tupper incluido!
Feliz Feliz Navidad!!!!

Mariola said...

Bea!! Todavia me reparto el tiempo entre GVA y Madrid. Espero dentro de poco venir a Madrid del todo ...aunque voy a echar de menos aquello mucho!
Tenemos que hacer una plataforma de revindicacion de los derechos del olvidado Rudy!!! Ja ja !!!!
Te deseo todo lo mejor y que pases unas Felices Navidades!!!! besos

Amparopcd said...

Mariola, ¡Que cupcakes tan bonitos!
y seguro que estarán deliciosos.
¡Feliz Navidad!
Un abrazo.

La casita said...

¡¡¡Qué monada de cupcakes!!!

Muchos abrazos

margot said...

Mariola, cuando he visto ese cup.-cake me he quedao maravillada, peor mi emoción iba en aumento,me ha gustado tu papa noel, y otra foto mas.
Son especatculares.
Besos

margot said...

Queria decirte una cosa por correo privado.
No tienes correo en el blog?
Me puedes escribir a este y te contesto?
este es el mio.
margot53_3@hotmail.com

Juana said...

Me encanta Martha stewart!, tengo su libro de galletas y para mi es una biblia!. Eres digna de ella, pues tus cupkakes son muy bonitos!!
Gracias por todas tus atenciones preciosa, es un placer verte tanto en tu blog como en el mío!!!!
Que tengas una muy feliz navidad!!
Y si!!!, entendí todo lo que me escribistes!! ;), no hay nada como practicar con las revistas de cocina!!! ;)
Mil besos preciosa!!

isabel said...

Una delicia, lo que le gustarían a mi peque...
Muy felices Navidades Mariola.

Ingrid said...

Ya te lo dije por el FB,esats cupcakes son exquisitas.... pero ahora quiero desearte unas Felices fiestas y una Feliz Navidad Mariola!!!
Un beso enorme

Muy dulce Vinuesa said...

Hola Mariola!!!
Preciosos tus cupcakes!!!
Te deseo una Feliz Navidad y TODO lo mejor para el proximo año.
Un abrazo muy fuerte.Mariapi y Mer

Mariola said...

Hola a Todas!!!


Amparo muchisimas gracias por tu comentario! Que pases una muy feliz Navidad.

Casita muchas gracias y feliz Navidad!

Margot como me alegro que te guste mi "despliegue navideño". Ya te he mandado un mail. Feliz Navidad!!

Juana!! Mi jefe en NY era vecino y muy amigo en Martha. Me hablaba mucho de ella por su negocio, su empresa y como de inteligentemente ha creado un imperio. Tanto estudie su modelo de negocio que aqui estoy haciendo sus recetas!! ja ja !!!!
Espero que pases una muy feliz Navidad con los tuyos! Muchos Besos!!!

Isa te entiendo la hija de una amiga esta fascinada con los animalitos!! Feliz Navidad!

Ingrid yo tambien te deseo todo lo mejor. Pasa una muy feliz Navidad!! besos

Mariapi y Mer muchas gracias por acordaros de mi!! Feliz Feliz Navidad!!!!!

Un abrazo muy fuerte para todas!!!!

m

toni_n said...

Merry Christmas!
Health, happiness and lots of warmth in our hearts!

Unknown said...

Aupa Rudolph, y que ricos los cupcakes!!!

La chica de la casa de caramelo said...

Ese glaseado es genial!! Gracias por la receta! Te han quedado unos cupcakes monísimos! Un besito y FELIZ AÑO!!